13 مورد از خواص شگفت‎انگیز عسل

فهرست مطالب

آشنایی با 13 مورد از خواص شگفت‎‌انگیز عسل

عسل نوعی مایع شیرین و غنی از مواد مغذی است که توسط زنبور عسل در کندو از شهد گل‎ها تولید می‎شود. بیش از 320 نوع عسل در دنیا وجود دارد که از نظر ویژگی‎های فیزیکی و شیمیایی ( رنگ، طعم، بو، ترکیبات شیمیایی) متفاوت هستند.

عسل نه تنها به عنوان یک ماده خوراکی استفاده می‎شود؛ بلکه از دوره عصر حجر و حدود 8000 سال پیش به عنوان یک درمانگر قوی و موثر به کار می‎رود. این ماده ضد التهاب، آنتی‎ اکسیدان، ضد باکتری، ضد قارچ و ضد عفونی است و به صورت موضعی یا خوراکی کاربرد دارویی دارد.

اجزاء مغذی و غیرمغذی عسل

حدود 95 درصد از عسل را کربوهیدرات‎ها از جمله فروکتوز و گلوکز تشکیل می‎دهد. دیگر ترکیبات موجود در عسل شامل پروتئین، ویتامین‎ها،  اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری ، مواد معدنی و اسیدهای آلی است.

عسل شامل تمام ویتامین‎های محلول در آب ازجمله ویتامین C، انواع آنتی اکسیدان‎ها از جمله فلاونوئیدها و پلی فنول‎ها می‎باشد. تقریبا 31 نوع ماده معدنی همانند فسفر، سدیم، کلسیم و… در عسل یافت شده است.

به طور کلی تحقیقات نشان داده‎اند که این ترکیبات عسل دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد تکثیری، ضد سرطانی و ضد متاستاتیک هستند.

یک سوال کلی: آیا عسل سالم است؟

عسل نسبت به سایر انواع قند و شیرین‎‌کننده‌ها به خاطر خواص ویژه آن برتری دارد، اما نکته قابل توجه این است که مانند هر ماده‎ دیگری باید در حد معتدل و منطقی مصرف شود. در غیر این صورت باعث چاقی و دیگر مشکلات می‎‌شود.

نگاهی دقیق‎‌تر به اثرات عسل بر سلامتی

ترکیبات مغذی عسل به آن ویژگی‎های منحصر به فردی می‎بخشند که باعث کاربرد درمانی گسترده آن در زمینه‎های مختلف شده است. در اینجا تنها به 13 مورد از این خواص فوق‌‎العاده اشاره می‎‌کنیم.

خواص درمانی عسل گون

1. عسل ماده‎ای غنی از آنتی اکسیدان:

شاید تا به حال این اصطلاح بارها به گوشتان خورده باشد اما دقیقا ندانید که آنتی اکسیدان چیست؟

به طور خلاصه باید گفت آنتی اکسیدان‌‎ها ترکیبات فعالی هستند که موجب از بین رفتن ترکیبات دیگری به نام رادیکال‎‌های آزاد در سلول‎های بدن ما می‎‌شوند. اهمیت این قضیه آن جایی معلوم می‌‎شود که این رادیکال‎‌های آزاد به حال خود رها شده و باعث تخریب سلول‎‌های ما شوند. این تخریبات آغازی هستند بر بیماری‎هایی از جمله سرطان، دیابت، بیماری‌های خود ایمنی و قلبی عروقی.

عسل نیز حاوی مقادیر خوبی از آنتی اکسیدان‎‌هایی به نام فلاونوئید و پلی فنول‎‌ها می‎باشد. هر چه عسل تیره‎‌‌تر باشد و مراحل تصفیه کمتری گذرانده باشد، مقادیر بالاتری آنتی‎‌اکسیدان دارد.

2. ضد باکتری و ضد قارچ و ضد عفونی:

عسل از گذشته‌های دور به عنوان آنتی‌‎بیوتیک به صورت موضعی و خوراکی کاربرد داشته است و در نتیجه این ویژگی آن مانع از عفونت زخم می‌‎شود. امروزه در پژوهش‌‎ها دیده شده که عسل حداقل از رشد و تکثیر 60 گونه باکتری جلوگیری می‌‎کند.

3. ضد التهاب:

التهاب فرایندی طبیعی و مفید برای بهبود زخم‌‎ها و بیماری‌‎ها در بدن است. التهاب زمانی بد می‌شود که مزمن شده یا به صورت بی‎جا در بدن ایجاد شود.

    رژیم غذایی در سطح التهاب بدن نقش مهمی را ایفا می‌‎کند. در صورتی که تعادل آن به سمت غذاهای طبیعی و ضدالتهابی مانند عسل برود، التهاب کاهش یافته و در صورتی که کفه ترازو به سمت غذاهای فراوری شده و قندهای سفید سنگینی کند، التهاب در بدن زیاد می‎‌‌شود که نتیجه‎‌ای جز تخریب بافت‎‌ها و افزایش عوامل اکسیدکننده ندارد.

4. ضد سرطان:

عسل به کمک عوامل آنتی اکسیدانی خود موجب پیشگیری از سرطان می‌شود. در واقع عسل ضدجهش‌‎زا بوده و به اصلاح پاسخ‌‎های ایمنی کمک می‌کند. شواهد نشان داده‌‎اند خوردن عسل باعث تخفیف عوارض شیمی درمانی و پرتو درمانی نیز می‌‎شود.

5. خونسازی:

عسل با ترکیبات مغذی و ویتامین‎‌هایی که در خود دارد، موجب تولید خون بهینه در بدن می‌‎شود.

6. درمان سرفه و گلودرد:

شاید تا به حال هنگام بیماری عسل را در آب گرم مخلوط کرده و نوش جان کرده باشید و تاثیر شگفت انگیز آن را در کاهش سرفه و گلودرد تجربه کرده باشید.

 نکته جالب این است که این درمان خانگی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت نیز می‌‏باشد و تاثیر آن در کاهش سرفه‌‎های شبانه، سرفه‎‌‌های ناشی از عفونت دستگاه تنفسی، برونشیت مزمن و آسم پذیرفته شده است.

پژوهشگران در چندین مطالعه نشان داده‌‎اند تاثیر عسل بر سرفه کودکان بیشتر از داروی دیفن هیدرامین می‎‌‌باشد. اما باید توجه داشت دادن عسل به کودکان زیر یک سال ممنوع است؛ چرا که ریسک بوتولیسم نوزادی را با خود به همراه دارد.

7. مدیریت زخم و سوختگی:

عسل به درمان آسیب‎‌های پوستی به ویژه سوختگی‎‌ها و زخم‌‌‎هایی که پس از جراحی عفونی شده‌‎اند، کمک می‎‌‌کند. گفته می‌‎شود این شفابخشی عسل به خاصیت آنتی باکتریایی و ضد التهابی آن باز می‌‎گردد. عسل گلبول‎‌های سفید را وادار می‌‎کند تا آبشارهای ترمیم بافت را فعال کنند. همچنین شواهدی مبنی بر موثر بودن عسل بر زخم پای دیابتی موجود است.

8. کنترل دیابت

عسل نه تنها در مدیریت دیابت و کنترل قند خون نقش دارد، بلکه باعث بهبود عارضه‌‎های متابولیک مرتبط با آن نیز می‌‎شود. ممکن است سوال بپرسید عسل که خود نوعی قند است، چگونه باعث کنترل دیابت می‎‌‌شود؟ به گفته کارشناسان تغذیه، عسل شاخص گلایسمی پایینی دارد؛ بدین معنا که با خوردن آن سریع قند خون بالا نمی‎‌رود. همچنین در دیابت نوع 2 عسل باعث کاهش سطح قند خون بیماران می‎‌شود.

9. بهبود آکنه و جوش پوستی:

همانطور که عسل موجب ترمیم پوست آسیب دیده می‌‎شود، عسل موجب پاکسازی و جوانسازی پوست نیز می‌‎شود. این کاربرد عسل به خاصیت آبرسانی، ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی آن باز می‎‌‌گردد. می‎توانید مقداری عسل بر روی جوش‎‌های زیرپوستی و آکنه بمالید و از نتایج آن لذت ببرید.

10. کاهش ریسک بیماری‌‎های قلبی عروقی:

فلاونوئیدها، مونوفنولیک‎‌ها و پلی‌ فنول‎‌‌ها آنتی‎اکسیدان‎‌های موجود در عسل می‎‌‌باشند که از طریق مکانیسم‎‌های مختلفی موجب کاهش خطر نارسایی قلبی عروقی می‌‎شوند. این اثرات محافظتی از قلب شامل پیشگیری از ایجاد لخته، پیشگیری از ایجاد پلاک در رگ‎های قلب (آترواسکلروز یا تصلب شرایین) و بهبود اتساع عروق کرونر قلب می‎باشد.

11. رفع مشکلات دستگاه گوارش:

عسل در شرایط مختلف دستگاه گوارش از جمله اختلالات دهان، یبوست، نفخ، سوء هاضمه، رهیدراتاسیون (آبرسانی) از طریق دهان، زخم معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری و اسهال ناشی از گاستروانتریت کاربرد درمانی دارد.

12. ماموریت عسل در دستگاه عصبی:

تاثیر عسل در دستگاه عصبی انسان چشمگیر است. عسل فعالیت ضد اضطراب، ضد درد، ضد التهاب، ضد تشنج، ضد افسردگی و آرامبخشی در مغز و اعصاب دارد. همچنین عسل با ترکیباتی که در خود دارد، باعث پیشگیری از اختلالات حافظه نیز می‌‎شود.

13. سایر اثرات:

علاوه بر موارد ذکر شده، عسل چندین اثر کلی و جزئی دیگر نیز با خود به همراه دارد:

  • تقویت عمومی بدن
  • تقویت سیستم ایمنی
  • کاهش درد مفاصل
  • مدیریت آلرژی به ویژه آلرژی فصلی
  • بهبود پوست، مو و ناخن
  • پیشگیری از پوسیدگی دندان
  • و…

کاربرد عسل در موارد پزشکی:

عسل در حیطه پزشکی برای درمان طیف وسیعی از بیماری‎‌ها و جراحات به صورت موضعی بر روی پوست یا به صورت خوراکی و یا مخلوط با دیگر داروها استفاده می‌‎شود. برخی از این آسیب‎‌ها عبارتند از:

  • سکسکه
  • ضعف
  • دندان درد در کودکان بزرگ‌تر از 1 سال
  • اگزما و درماتیت، سوختگی، بریدگی و زخم
  • سرفه و گلودرد
  • آسم
  • اختلالات خواب
  • مشکلات بینایی
  • زخم معده و سوزش معده
  • اسهال و اسهال خونی
  • استفراغ
  • چاقی
  • زردی
  • آرتروز

لب کلام

همه ما عسل را به عنوان مایعی معجزه‌‎گر می‌‎شناسیم و از کودکی آموخته‌‎ایم می‎‌توانیم در درمان بسیاری از مشکلات بر این ماده طبیعی حساب باز کنیم. در جای جای اینترنت و مقالات، ادعاهای زیادی درباره فواید عسل مطرح شده است اما منابع این اطلاعات به درستی مشخص نیست و برای اطمینان به آن‎ها به انجام مطالعات تکمیلی نیاز است. در این مقاله ما 13 مورد از خواص بالقوه عسل را به صورت خلاصه و مفید از منابعی معتبر بیان کردیم و امیدواریم نهایت استفاده را از آن ببرید.

سوالات متداول در مورد خواص عسل

از نظر طب سنتی عسل چه خواصی دارد؟

نظر طبیبان سنتی این است: عسل ماده‎ای گرم الطبع است. درنتیجه این خاصیت ذاتی عسل، مشکلات فراوانی در بدن رفع می‎‌‌شوند. عسل به طور کلی باعث گشایش گرفتگی‎‌ها و ناراحتی‎‌ها در نقاط مختلف بدن می‌‎شود. باعث باز شدن عروق، تسکین درد مفاصل، تقویت معده، استحکام استخوان می‎‌شود و… .

فواید عسل برای مردان چیست؟

یک مطالعه در سال 2021 نشان داد عسل ممکن است در مردان بهبود نعوظ، افزایش تولید و طول عمر اسپرم و بهبود ترشح تستوسترون را به دنبال داشته باشد. با این وجود، برای نتیجه‌‎گیری به تحقیقات بیشتری نیازمندیم.

فواید عسل برای زنان چیست؟

اکثر زنان در زندگی‌شان عدم تعادل هورمونی را چه به صورت خفیف چه شدید در بدن خود تجربه می‎‌کنند. خوردن عسل به صورت روتین و روزانه می‌‎تواند به برقراری این تعادل کمک کند. همچنین عسل باعث کاهش ریسک عفونت ادراری می‎‌‌شود که در زنان مشکلی شایع است. به توصیه پزشکان سنتی عسل موجب کاهش درد در زمان عادت ماهانه نیز می‎‌شود.

خوردن یک قاشق غذاخوری عسل در روز چه تاثیراتی دارد؟

بهتر است در این موارد از توصیه‌‎‍‍ه‍ای یک متخصص تغذیه پیروی کنید. اگر مصرف شما در حد اعتدال و با محدود کردن مصرف دیگر قندهای افزوده و تصفیه شده است، خوردن یک قاشق عسل در روز ایده خوبی است. اما اگر به دنبال کاهش وزن یا کنترل قند خون خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

کدام نوع عسل خواص بیشتری دارد؟

هر چه عسل مراحل تصفیه کمتری را طی کرده باشد، به نسبت دارای مواد مغذی بیشتری خواهد بود. درنتیجه شفابخشی بیشتری از خود نشان می‌‎دهد. عسل خام و تیره این ویژگی‎‌ها را دارد.

آیا عسل ارگانیک بهتر از سایر عسل‎‌هاست؟

زمانی که به چیزی برچسب ارگانیک می‎زنند، به این معنا نیست که آن محصول سالم، بدون عارضه یا با کیفیت است. زنبورهای عسل ممکن است چندین کیلومتر پرواز کرده و از جایی که ذره‎ای علف‎کش و آفت‎کش به خود ندیده، بهره ببرند. بهترین راه این است که عسل را از منبعی معتبر خریداری کنید.

عسل شکرک زده خوب است یا بد؟

از آن جایی که این محصول درصد زیادی گلوکز دارد، هر عسلی ممکن است شکرک بزند یا به اصطلاح رس شود. در ابتدا باید گفت خوردن عسل شکرک زده بی‌‎خطر است. بهتر است عسل را در مکانی خنک و خارج از یخچال و دور از نور خورشید نگه دارید. با این حال حتی ممکن است پس از نگهداری مناسب، همچنان عسل در ظرف آن جامد شود. می‎توانید با قرار دادن عسل در حمام آب گرم دوباره آن را مایع کنید.

آیا خوردن عسل می‎تواند با عوارض همراه باشد؟

خوردن عسل به عنوان دارو برای درمان آسیب ایمن و بی‎‌خطر است. با این حال به سه نکته در مورد عوارض احتمالی آن توجه کرد:

  1. از دادن عسل به نوزادان زیر 1 سال پرهیز کنید. چرا که با ریسک بالای ابتلا به بوتولیسم نوزادی همراه است.
  2. اگر فرد مبتلا به چاقی یا قند خون بالا و کنترل نشده است، بهتر است در مصرف عسل دقت کند.
  3. ممکن است فرد به گرده گل موجود در عسل واکنش آلرژی و حساسیت نشان دهد.

مصرف کدام دارو با عسل تداخل دارد؟

در حال حاضر مدرکی مبتنی بر تداخل عسل با سایر داروها موجود نیست.

آیا عسل موجب افزایش جریان خون می‎‌شود؟

بله؛ آنتی اکسیدان‌‎های موجود در عسل به کمک قلب آمده و با افزایش جریان خون به قلب و کاهش احتمال لخته شدن خون، از قلب محافظت می‌‎کنند. همچنین عسل با افزایش جریان خون به پوست باعث تسریع التیام زخم‌‎ها و سوختگی‎‌ها می‎شود.

عسل در خود چه ویتامین‎‌ها و مواد معدنی دارد؟

عسل منبع خوبی از ویتامین‏های A، C، D، E و گروه B همچون تیامین (ب1)، ریبوفلاوین (ب2)، نیاسین (ب3) و پنتوتنیک‌اسید (ب5) است.

از مواد معدنی موجود در عسل می‎توان به تمام مواد معدنی اصلی از جمله فسفر، سدیم، کلسیم، پتاسیم، گوگرد، منیزیم و کلر اشاره کرد.

آیا عسل موجب شادی می‎‌شود؟

عسل باعث ترشح سروتونین در بدن می‎شود که یک انتقال دهنده عصبی شادی‎آور و ضدافسردگی است.

خوردن عسل چه تاثیری بر کیفیت خواب دارد؟

سروتونینی که در بدن درنتیجه خوردن عسل ایجاد می‎شود، سپس به ملاتونین تبدیل می‎شود. ملاتونین هورمون تنظیم کیفیت و کمیت خواب است.

منابع

Picture of Narcissus

Narcissus

Website Designer WebMaster
betrayed by the truth she refused to see

3 پاسخ

  1. سلام من عفونت ادراری داشتم، عسلتونو به صورت موضعی استفاده کردم خوب خوب شد. عالی هستین👏🏻👏🏻👏🏻

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *