موم خام زنبور عسل

فهرست مطالب

همه چیز درباره موم عسل و 16 خواص درمانی آن

موم زنبور عسل چیست؟

به جرعت می‎توان گفت یکی از شگفتی‎‌های طبیعت، لانه‌‎های زنبوری شش ضلعی است که به عنوان پایه‌‎های کندو به کار می‌‎روند. این لانه‌‎های زنبوری یا موم زنبور عسل یکی از محصولات جانبی است که زنبورهای کارگر تولید می‌‌کنند و محل نگهداری زنبورهای نوزاد یا تولید و ذخیره عسل است.

از هزاران سال پیش انسان‎‌ها، از این خانه‎‌های فوق‎‌العاده منظم و بی‎نقص استفاده‎‌های مختلفی می‎‌کردند. به عنوان مثال استخوان‎‌‌های پیدا شده مربوط به دوران نوسنگی (6500 سال قبل) نشان می‌‎‌دهد، از موم برای پر کردن دندان و تسکین درد آن استفاده می‌‎کردند. امروزه موم زنبور عسل کاربرد خوراکی، پزشکی، زیبایی، آرایشی، بهداشتی و صنعتی دارد. در ادامه با این ماده خارق‌‎العاده و ویژگی‎‌ها و خواص آن بیشتر آشنا می‎‌شویم.

نحوه ساخت موم زنبور عسل

زنبورهای عسل کارگر تغذیه کرده و به کمک غدد تولیدکننده موم که در شکم خود دارند، آن را تبدیل به نوعی موم می‎‌کنند. سپس زنبورهای دیگری موم‌‏های تولید شده را جمع‌‎آوری کرده و آن قدر آن‎ها را می‎‌جوند، تا نرم و انعطاف‌‎پذیر شوند. سپس موم ایجاد شده را به دیواره‎‌های سلول‎‌های شش ضلعی تبدیل می‎‌کنند و به این تبدیل کندوی عسل، کم کم شکل می‎‌گیرد.

نحوه ساخت موم زنبور عسل

ویژگی‎‌های فیزیکی و شیمیایی موم زنبور عسل

  • ترکیبات و اجزاء تشکیل‌‎دهنده موم : موم زنبور عسل شامل اجزایی مانند بره موم و روغن گرده است. همچنین از نظر شیمیایی موم حاوی بیش از 280 ترکیب مختلف، همچون استرها، هیدروکربن‎‌ها، اسیدهای چرب آزاد و الکل‎‌های چرب آزاد است. ترکیب موم‎‌های مختلف بسته به نوع زنبور، محل کندو و شرایط می‎‌تواند متفاوت باشد.
  • رنگ موم عسل: در ابتدا موم زنبور عسل سفید رنگ است. هنگامی که موم با عسل و شهدها در تماس قرار می‎گیرد، رنگ موم به رنگ زرد تغییر پیدا می‎‌کند. هر چه موم بیشتر در کندو باقی بماند، تیره‌‎تر و کهربایی و قهوه‎ای رنگ می‎‌شود. نوع شهد نیز بر رنگ مومی که از آن تولید می‎‌شود، اثر دارد.
  • طعم و بوی موم عسل: طعم موم بسته به گرده گلی که برای آن مصرف شده، می‎‌تواند متفاوت باشد. بوی موم شبیه ترکیبی از بوی عسل، رزین گل، چوب و قاب کندو است. 
  • ویژگی‎‌های شیمیایی: ترکیبات موجود در موم به آن خواص شیمیایی فوق‎العاده کاربردی داده است و از آن می‎توان در بسیاری از مواقع استفاده کرد. موم زنبور عسل چکش‎خوار و انعطاف‎پذیر، نامحلول در آب، خوراکی، قابل اشتعال است و نقطه ذوب پایینی دارد. به این معنا که از آن می‌‎توان در ساخت و قالب‎‌ریزی انواع وسایل استفاده کرد و می‌‎توان آن را برای آب‎‌بندی وسایل و جلا دادن، ساخت شمع، لاک، دارو، لوازم آرایشی، لوسیون بدن و… به کار گرفت.
موم تازه زنبور عسل

خواص موم زنبور عسل

خواص حیرت‌‎آور موم زنبور عسل باعث شده است که از آن، در ساخت انواع لوازم آرایشی بهداشتی و داروهای درمانی استفاده کنند؛ خواصی مانند:

1. آبرسانی به پوست

موم زنبور عسل رطوبت پوست را به دام می‎اندازد (ولی منافذ پوست را مسدود نمی‎کند.)؛ در نتیجه باعث التیام پوست خشک، خشن و ترک ‎خورده می‎شود.

2. مراقبت از پوست و رفع چین و چروک

موم زنبور عسل نوعی ضد آفتاب و مرطوب کننده طبیعی است. همچنین با محتوای ویتامین A که دارد، در تولید کلاژن پوست و بهبود ظاهر چین و چروک‌‎ها موثر است.

3. درمان خارش و عفونت قارچی

خاصیت مرطوب‎‌کنندگی و ضد التهابی موم، به درمان عفونت قارچی کمک می‎کند. به گونه‌‎ای که استعمال خارجی مخلوطی از موم و دیگر روغن‎‌ها، سه بار در روز به مدت چهار هفته توصیه می‌‎شود.

4. استحکام و تقویت لثه و سفید کردن دندان‌‎ها

برای اینکه به این اهداف دست پیدا کنید، می‎‌توانید مقداری موم به همراه عسل میل کرده و برای چند دقیقه موم آن را بجوید. این کار را به صورت روتین تکرار کرده تا به نتیجه دلخواه خود برسید.

5. از بین بردن زگیل

یکی از راهکارهای از بین بردن زگیل‎های پوستی، مخلوط کردن و گرم کردن موم عسل و چغندر و مرهم کردن آن بر روی ناحیه است. به مدت چند روز این کار را برای چندین ساعت انجام داده و تاثیر شگفت انگیز آن را ببینید.

6. مدیریت زخم‎ وسوختگی

موم زنبور عسل باعث ترمیم و حفظ سد پوستی می‎‌شود. در یک سری مطالعات حیوانی نشان داده شد که مخلوط موم زنبور عسل و روغن زیتون در درمان و مدیریت سوختگی‌‎های شدیدتر نیز موثر است.

7. درمان آکنه

موم با خواص ضد عفونی‎کنندگی، ضد التهابی و ضد باکتریایی خود، باعث بهبود آکنه و جوش می‎شود.

8. بهبود درماتیت، اگزما و پسوریازیس

موم عسل علیرغم این که باعث رشد فلور طبیعی پوست می‎‌شود، مانع از رشد باکتری‎‌های مضر شده؛ در نتیجه باعث بهبود مشکلات پوستی می‌‎شود.

9. محافظت از کبد

در سال 2013 مطالعه‎‌ای ثابت کرد الکل‎های موجود درموم زنبور عسل با اثر آنتی اکسیدانی خود، باعث بهبود علائم کبد چرب می‌‎شود.

10. تعدیل سطح کلسترول خون

شواهد نشان داده‎اند ترکیبات موجود در موم زنبور عسل، باعث کاهش کلسترول و حتی افزایش کلسترول خوب یا همان HDL می‎‌شود.

11. تسکین درد و التهاب

بر اساس مطالعات انجام شده، از موم زنبور عسل می‎‌توان در کاهش میزان درد و التهاب، به خصوص التهاب ناشی از آرتروز کمک گرفت.

12. درمان خشکی و ترک لب

موم زنبور عسل یک مرطوب کننده و نرم کننده طبیعی است؛ با تکیه بر این ویژگی آن، می‎‌توانید آن را با کرم‎‌ها و روغن‎‌های مختلفی همچون کرم ویتامین E، روغن نارگیل، زیتون و… مخلوط کرده و بالم لب خانگی برای خودتان درست کنید.

13. بهبود ظاهر ترک‎های پوستی

ترک‎‌های پوستی برای برخی از افراد ناخوشایند جلوه می‎‌کند. این افراد می‎‌توانند برای بهبود ظاهر این علائم، موم زنبور عسل را امتحان کنند. موم زنبور عسل می‎‌تواند آب پوست را حفظ کند و با ویتامین Aیی که دارد، به ساخت کلاژن پوست و استحکام آن کمک می‎‌کند.

14. ضد اضطراب و استرس

از موم زنبور عسل در ساخت شمع می‌‎توان استفاده کرد. شمع‎‌های تولید شده از موم، باعث آرامبخشی شده و در رایحه‎ درمانی که عرصه‌‎ای نو در طب گیاهی است، به کار می‌رود. این شمع‌‎ها نسبت به شمع‎‌های پارافینی برتری دارند، چون دوده آن‎ها برای سلامتی مضر نیست. تنها مطمئن شوید مومی که خریداری کرده‎اید، فاقد سم باشد.

15. تقویت رشد مو

از موم عسل در محصولات تقویت کننده مو استفاده می‎شود.

16. سایر

موم زنبور عسل در درمان سرماخوردگی، سینوزیت، تنگی نفس و پاکسازی مجاری تنفسی مفید واقع شده است.

عوارض جانبی استفاده از موم عسل

به طور کلی موم زنبور عسل به عنوان یک محرک و ماده حساسیت‌‎زا تلقی نمی‌‎شود. با این حال در مصرف آن نیز نباید زیاده‎‌روی شود، چرا که ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود. مصرف موضعی موم بر پوست نیز باعث انسداد منافذ پوستی و ایجاد جوش‌های سرسیاه نمی‎‌شود.

استفاده از موم به صورت موضعی، بی‎خطر است. افرادی هستند که پس از استفاده موضعی موم، دچار علائم آلرژی یا همان خارش، قرمزی و تورم می‎‌شوند. اگر هر یک از این نشانه‌‎ها را تجربه کردید، مصرف آن را فورا قطع کنید. بهتر است پیش از مصرف، به خصوص در دوران بارداری و شیردهی، با یک پزشک مشورت کنید و همینطور آن را به مدت 24 ساعت بر پوست ناحیه ساعد امتحان کنید.

کاربرد موم زنبور عسل در زندگی روزمره

از موم زنبور عسل به صورت همه جانبه می‌‎توان استفاده کرد؛ در محصولات پزشکی، آرایشی، مراقبت خانگی و حتی صنعت. مثال‎‌هایی از این کاربردها عبارتند از:

  • استفاده به عنوان جلا برای ظروف، وسایل چوبی یا برنجی
  • پرکننده ترک‌‎ها و حفره‎‌ها مثلا ترک چوب
  • ساخت شمع
  • ساخت لوسیون بدن، رژ یا بالم لب طبیعی
  • تهیه آبنبات (همراه با شیرین‎‌کننده و طعم‌‎دهنده)
  • حالت‎‌دهی به مو
  • روغن‎‌کاری لولای در و ریل کشو
  • و…

لب کلام

هر آنچه می‎‌بایست در مورد موم زنبور عسل بگوییم، گفتیم. موم عسل یک محصول جانبی است که توسط زنبور تولید شده و کاربرد زیادی برای ما در زندگی دارد. تحقیقات نشان داده‎‌اند، موم زنبور عسل برای سلامتی ما به خصوص حفظ سلامتی پوست مهم است. تازه‎‌کالا باکیفیت‌‎ترین عسل و موم را با بهترین قیمت به شما عرضه می‌‎کند.

سوالات متداول در مورد موم عسل

آیا استفاده از موم عسل بی‎‌خطر است؟

بله؛ مصرف موم زنبور عسل بی‎خطر و ایمن است و کمتر کسی به آن آلرژی دارد. توجه داشته باشید در هنگام کار کردن با موم در اطراف آتش بااحتیاط باشید؛ چرا که موم قابل اشتعال است.

با موم زنبور عسل در خانه چه چیزهایی می‎‌توانم درست کنم؟

از موم زنبور عسل می‎‌‌توانید محصولات خانگی زیادی تولید کنید؛ از صابون، بالم لب، مرطوب کننده، ضد آفتاب و کرم گرفته تا جلادهنده چرم و ظروف، براق‌‎کننده مبلمان، پولیش قابلمه و روغن مخصوص روغن‎‌کاری لولا.

موم زنبور عسل چگونه برای مو مفید است؟

هنگامی که مو را به موم عسل چند بار در هفته آغشته کنیم، خشکی و وزی مو از بین می‌‎رود. همچنین بعضی از آرایشگرها از آن به عنوان جایگزین ژل استفاده می‎‌‌کنند و ظاهر موی حالت گرفته با آن را بیشتر می‎‌پسندند.

چگونه پس از استفاده موضعی از موم زنبور عسل آن را بشویم؟

شستشوی موم از پوست امر بسیاری مهمی است؛ چرا که پوست باید بتواند پس از آن تنفس کند. برای این کار می‎توانید از یک شست‌شودهنده با پایه چربی استفاده کنید.

منابع

Picture of Narcissus

Narcissus

Website Designer WebMaster
betrayed by the truth she refused to see

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *