فهرست مطالب

تمام چیزهایی که باید در مورد شکرک زدن (رس بستن) عسل بدانم!

حتما تا به حال با عسل شکرک زده برخورد داشته‌‎اید و پیش خودتان به اصالت آن عسل مشکوک شده‌‎اید! شاید تا به حال پرسیده‎‌اید چرا این عسل جامد شد؟ آیا هنوز هم می‎‌توانم از آن استفاده کنم؟ چگونه عسل شکرک زده را به حالت اولش باز گردانم؟ چگونه از عسل نگهداری کنم تا دیگر شکرک نزند؟ تازه‌‎کالا می‎‌خواهد در یک مقاله به تمام سوالات شما پاسخ دهد؛ پس با ما همراه باشید!

شکرک زدن عسل به چه می‎گویند؟

عسل قندی مایع است، اما گاها دیده می‎‌شود که به فرم جامد در آمده (crystallization) یا به اصطلاح شکرک می‎‌زند. در چنین موقعیتی، گلوکز موجود در عسل به حالت بلوری و کریستالی در آمده و دانه‎‌های ریزی در عسل پدید آمده و به مرور سخت‎‌تر از شیشه عسل جاری می‌‎شود.

در برخی از کشورها، عسل شکرک زده بیشتر طرفدار دارد؛ جرا که شکرک زدن عسل را به عنوان معیاری برای تخمین میزان طبیعی و خام بودن عسل، می‌‎شناسند. اگر چه این مورد می‎‌تواند اشتباه باشد و بلورهای بسیار بزرگ، نشان‎‌دهنده تغذیه زنبورهای عسل از شکر باشد. برای اطمینان می‌‎توانید سایز بلورهای عسل خود را با سایز بلوهاری مقداری مربا مقایسه کنید.

چرا عسل شکرک می‎‌زند؟

عسل محلولی فوق‎ اشباع است؛ بدین معنا که در یک مقدار کوچک از آب، قندهای زیادی حل شده است. در نتیجه شکرک زدن و بلوری شدن عسل با توجه به این میزان بالای قند موضوعی طبیعی است. عوامل مختلفی ممکن است منجر به شکرک زدن عسل شما بشود؛ از جمله:

  • دمای محیط: عسل را نباید در دماهای پایین‎‌تر از 14 درجه سانتیگراد و در یخچال نگه دارید. اگر این اتفاق بیفتد، عسل چسبندگی خود را از دست داده و میزان سیالیت (روان بودن) آن نیز کم می‎‌شود.
  • رطوبت: عسل استان‎‌های شمالی به نسبت عسل دامنه زاگرس احتمال شکرک زدن بالاتری دارند؛ چرا؟ پاسخ این است که هر چقدر آب و رطوبتی که عسل درخود دارد بیشتر باشد، احتمال شکرک زدن عسل بالاتر است و به نسبت بلورهای بزرگ‌تری نیز ایجاد می‌‎کند.
  • حضور عوامل خارجی در عسل: عسل‎‌هایی که در خود ناخالصی‎‌هایی مثلا گرده گل، چوب و موم دارند، به نسبت بیشتر از عسل‌‎های فیلتر شده شکرک می‌‎زنند. به همین دلیل برخی از افراد شکرک زدن عسل را ملاکی برای خام و طبیعی بودن عسل قرار داده‌‎اند.
  • نوع گیاهی که عسل از آن به وجود آمده: شاید بپرسید نوع گیاه چه ربطی به شکرک زدن عسل دارد؟

باید گفت هر چقدر نسبت قند گلوکز به فروکتوز در عسلی بیشتر باشد، عسل به احتمال بالاتری شکرک خواهد زد. این نسبت گلوکز به فروکتوز در شهد گیاهان مختلف متفاوت است. مثلا اگر زنبور از گیاه اقاقیا تغذیه کند، به احتمال کمتر و اگر از گیاه پنبه یا آفتابگردان تغذیه کند، به احتمال بیشتری شکرک می‌‎زند.

آیا عسلی که شکرک می‌‎زند، تقلبی است؟

خیر؛ عسل ماده‎‌ای غنی از قند است و در شرایط نامناسب شکرک می‎‌زند. نه می‌‎توان گفت هر عسلی که شکرک می‌‎زند، تقلبی است و نه اینکه تنها عسل طبیعی شکرک می‌‎زند. هر عسلی چه طبیعی و چه تقلبی به علت شیرین بودن آن، ممکن است شکرک بزند.

  • تفاوت شکرک عسل تقلبی و طبیعی: هنگامی که عسل طبیعی شکرک می‌‎زند، دانه‎‌های ریزی در بافت عسل ظاهر می‌شود که به مرور بیشتر شده، تا جایی که عسل کاملا سفت و جامد می‎‌شود. اما حتی در این زمان هم، برخلاف عسل تقلبی که کریستال‎‌های درشت در آن تشکیل می‎‌شوند، بافت نرمی دارد و دانه‎‌های ریز آن روی زبان حس نمی‎‌شوند.

آیا می‎‌توانم از عسل شکرک زده استفاده کنم؟

برخلاف تصور عموم مردم، عسل شکرک زده قابل استفاده است و فاسد نشده یا حتی خواص آن نیز از بین نرفته است. عسل تنها ماده‎‌ی خوراکی است که هیچ وقت تاریخ انقضا آن نمی‎‌گذرد (اگر چه به رسم عادت، بر روی عسل‎‌های شرکتی تاریخ انقضا آن دو سال پس از تولید است.).

عسل شکرک زده را به همان روشی که از عسل مایع استفاده می‎‌کنید، مصرف کنید. اگر چه برخی از افراد از قصد، عسل شکرک زده خریداری می‎‌کنند و به این حالت جامد عسل، به چشم یک مزیت نگاه می‎‌کنند. مثلا عسل جامد به علت اینکه چکه نمی‎‌کند، برای گرفتن لقمه مدرسه کودکان مناسب‌‎تر است.

چگونه شکرک عسل را برطرف کنم؟

بهترین کار این است که عسل را به همان صورت شکرک زده مصرف کنید و بدانید که شکرک، دشمن عسل نیست و امری کاملا طبیعی است. ولی اگر واقعا باید عسلی مایع داشته باشید، می‌‎توانید به روش زیر عمل کنید:

  1. عسل را در ظرفی دربسته بریزید.
  2. ظرف عسل را در ظرف دیگری که با آب گرم 40 درجه سانتیگراد پر شده است، قرار دهید.
  3. مراقب باشید آب وارد ظرف عسل نشود.
  4. پس از یک ساعت ظرف را خارج کرده و عسل آن را خوب بهم بزنید تا یکدست شود.
  5. تادااا! عسل شما مثل روز اولش شده است!

در مورد برطرف کردن شکرک عسل، به بایدها و نبایدهای زیر عمل کنید:

  • هیچ گاه عسل را مستقیم یا غیر مستقیم حرارت ندهید. این کار باعث از بین رفتن آنزیم‎‌های مفید و خواص درمانی عسل می‎‌شود.
  • برای رفع شکرک عسل را در مایکروویو قرار ندهید. مایکروویو عسل را بیش از حد و به صورت غیر یکنواخت گرم می‎‌کند.
  • از افزودن مواد شیمیایی برای برطرف کردن شکرک عسل پرهیز کنید.
  • عسل را در ظرفی شیشه‎‌ای به بهترین شکل نگهداری کنید. ظرف شیشه‎‌ای برای گرم کردن نیز مناسب است.

پیشگیری از شکرک زدن عسل

به نکات زیر در مورد نگهداری صحیح عسل، توجه کنید:

  • سرما فرایند شکرک زدن عسل را تسریع می‎‌کند. عسل را به هیچ وجه در یخچال قرار ندهید و مطمئن باشید عسل خارج از یخچال، فاسد نمی‌شود.
  • بهترین مکان برای نگهداری عسل، داخل یک کابینت در دمای اتاق (20 تا 25 درجه سانتیگراد) است.
  • هنگامی که عسل را در ظرفی می‌ریزید، مطمئن شوید که راهی برای نفوذ آب و رطوبت باقی نگذاشته‎‌اید.
  • از قاشقی تمیز و خشک برای برداشتن عسل از ظرف استفاده کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به طور کامل فرایند شکرک زدن عسل را بررسی کرده و راه‎هایی برای پیشگیری و رفع آن پیشنهاد کردیم. شما هم اگر تجربه یا نکته‎ای در خصوص شکرک زدن عسل می‏‎دانید، در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول در مورد شکرک عسل

عسل شکرک زده را به حالت قبل برگردانیم یا به همان صورت شکرک زده مصرف کنیم؟

شکرک زدن عسل، روند رایج طبیعت است و تنها باعث تغییر ظاهر عسل می‎‌شود، نه خواص آن. اما عسل حرارت دیده خواص و آنزیم‌‎های مفید خود را از دست می‎‌دهد. پس بهتر است عسل شکرک زده را بر سر سفره‌‎تان بپذیرید.

آیا شکرک زدن عسل نشان‎‌‌دهنده طبیعی بودن آن است؟

خیر؛ شکرک زدن عسل می‎‌تواند نشانه نگهداری آن عسل در دمای پایین یا رطوبت بالا باشد؛ اما نشانه طبیعی بود آن عسل نیست. هر عسلی شکرک می‌‎زند. البته از آن جایی که ناخالصی در عسل خام بیشتر است، احتمال شکرک زدن عسل خام بیشتر است.

آیا عسل شکرک زده فاسد است؟

خیر؛ عسل شکرک زده از نظر کیفیتی هیچ مشکلی ندارد و کاملا قابل استفاده است.

چرا عسل‎‌های شرکتی یا عسل‎‌هایی که در فروشگاه‌‎ها هستند، شکرک نمی‌‎زنند؟

در برخی از مراکز تولید و بسته بندی عسل، عسل را تا دمای 45 درجه حرارت داده تا عسل روان‌تر و بسته بندی راحت‎‌تر شود. این کار جلوه‎ای شفاف به عسل داده و مانع از رس بستن عسل می‌‎شود.

تا زمانی که دما کنترل شود، مشکلی ایجاد نمی‌‎شود؛ اما در صورتی که حرارتی بیش از دمای گفته شده به عسل داده شود، باعث از بین رفتن ارزش غذایی عسل می‎‌شود.

چرا عسل شکرک می‎‌زند؟

دلایل مختلفی ممکن است منجر به بلوری شدن قندهای موجود در عسل شود؛ مهم‌‎ترین و عمده‌ترین دلیل هم به دمای پایین نگهداری عسل بازمی‎‌گردد. از دیگر دلایل می‌‎توان به رطوبت بالا، نوع گیاه منبع شهد و میزان ناخالصی درون عسل اشاره کرد.

چگونه بفهمیم عسلی طبیعی است؟

شکرک زدن عسل به هیچ وجه معیار خوبی برای تشخیص عسل تقلبی از اصل نیست. تازه‌‎کالا در مقاله 12 روش تشخیص عسل طبیعی از تقلبی به طور کامل نحوه تشخیص عسل طبیعی از تقلبی را بیان کرده است.

Picture of Narcissus

Narcissus

Website Designer WebMaster
betrayed by the truth she refused to see

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *